Dr Leszek Czarnecki
Fundator, Przewodniczący Rady Fundacji

Absolwent Politechniki Wrocławskiej. Doktor nauk ekonomicznych Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Działalność gospodarczą rozpoczął w 1986 roku tworząc Przedsiębiorstwo Hydrotechniki i Inżynierii TAN S.A. Był twórcą i głównym udziałowcem działającego od 1991 roku Europejskiego Funduszu Leasingowego S.A. – pierwszej i największej firmy leasingowej w Polsce. W 1998 roku Dr Leszek Czarnecki zdobył nagrodę dla jednego z 10-ciu najlepszych menedżerów w Europie Środkowej “The best CEO in Central Europe”, przyznaną przez “The Wall Street Journal”. Również w 1998 roku został laureatem światowego finału konkursu “Young Business Achiever” w Pekinie. W kwietniu 2004 roku dziennik “The Financial Times” uznał Leszka Czarneckiego za jedną z 25 wschodzących gwiazd europejskiego biznesu, które w najbliższej przyszłości wyznaczać będą kierunki rozwoju rynków finansowych. Na prestiżową listę “FT” Leszek Czarnecki wpisany został jako jedyny Polak. W listopadzie 2004 roku Leszek Czarnecki znalazł się wśród czterech osób wyróżnionych przez INSEAD – jedną z najlepszych w Europie uczelni biznesowych oraz Ministra Finansów Francji tytułem “Przedsiębiorca Roku z Europy Wschodniej”. We wrześniu 2005 roku Leszek Czarnecki otrzymał prestiżową Nagrodę Lesława A. Pagi – za osiągnięcia i osobisty wkład w rozwój rynku usług finansowych w Polsce. Został wybrany na Gracza Roku w rankingu organizowanym przez polską edycję magazynu Forbes w 2005, 2006 i 2007 roku.